Construieste Responsabil

Indiferent de amploare, un proiect de constructii se caracterizeaza printr-un buget stabilit, o durata de timp in care lucrarile trebuiesc definitivate si un nivel de calitate care trebuie atins. Inca de la inceputul proiectului aceste trei constrangeri trebuiesc ierarhizate. Spre exemplu, daca se doreste reducerea timpului de executie, fara sa sa se renunte la nivelul de calitate propus, atunci cu siguranta trebuie marit bugetul proiectului.

Aceste 3 constrangeri sunt interdependente si nu pot fii satisfacute niciodata simultan. Sa le luam pe rand:

TIMPUL

clock Importanta incadrarii in termenele de timp stabilite este data de efectul direct pe care esecurile in acest domeniu le au asupra costurilor de constructie si credibilitatii contractantului. In general, depasirea termenului de executie, imputabila constructorului, este penalizata cu o valoare procentuala din contract (0,5%…10%) sau o suma fixa pentru fiecare zi de intarziere. Pentru beneficiar, intarzierile inseamna amanari ale punerii in functiune, intarzieri in recuperarea investitiei, reducerea profitului asteptat, deci pierderi financiare extrem de importante. Managementul timpului cuprinde procese ca descopmunerea proiectului in activitati componente simple si stabilirea succesiunii lor (identificarea activitatilor, stabilirea succesiunii lor in functie de conditionarile tehnologice cat si de factorii externi), intocmirea programului de executie si monitorizarea si actualizarea programului pe masura executarii lui (adoptarea de actiuni corective, ajustarea programului).

CALITATEA

construction_quality_managementISO 9000 defineste calitatea ca fiind “totalitatea facilitatilor si caracteristicilor unui produs sau seviciu care satisface nevoile stabilite sau implicite”. In general, definitia sus mentionata este valabila si integral explicita, insa judecand fiecare constructie dupa specificitatea ei putem afirma: Calitatea este definita de catre client! Nevoile beneficiarului sunt cele care imprima nivelul calitatii. Aceste nevoi sunt influentate de destinatia constructiei dar si de informatiile din exploatarea constructiilor similare. Pentru a obtine o constructie de calitate corespunzatoare sunt obligatorii realizarea si mentinerea, pe intreaga durata de existenta a constructiilor, a urmatoarelor cerinte:

  • rezistenta si stabilitate
  • siguranta in exploatare
  • siguranta la foc
  • igiena, sanatatea oamenilor, refacerea si protectia mediului
  • izolatie termica, hidrofuga si economie de energie
  • protectie impotriva zgomotului

Majoritatea cerintelor de calitate sunt imprimate viitoarei constructii inca din faza de conceptie si proiectare. Acestea sunt putin costisitoare si facil de modificat sau de inlocuit. In etapa de proiectare pot fi revizuite anumite idei din etapa de concepere fara a inregistra cheltuieli suplimentare semnificative.

COSTURILE

moneySpre deosebire de alte sectoare industriale in care pretul de vanzare al produsului este determinat dupa fabricarea acestuia, in constructii, in general, pretul lucrarilor este stabilit inainte ca acestea sa fie realizate.

Ceea ce trebuie sa constientizam din primul moment atunci cand discutam despre consturile in constructii este faptul ca sistemele de contabilitate nu sunt adecvate pentru monitorizarea costurilor unui proiect de constructii deoarece exista conflicte intre clasificarile de costuri utilizate in proiecte si practica financiar-contabila curenta. Problema apare datorita incapacitatii sistemului contabil de a integra datele privitoare la costuri cu alte date ale proiectului (costurile de materiale si manopera nu sunt inregistrate in asa fel incat sa permita identificarea lor precisa, ca de altfel si inexistenta datelor privitoare la decalajul intre cat s-a cheltuit fata de cat s-a prognozat, corelat cu cat s-a realizat faptic fata de prognozat).Spre deosebire de alte sectoare industriale in care pretul de vanzare al produsului este determinat dupa fabricarea acestuia, in constructii, in general, pretul lucrarilor este stabilit inainte ca acestea sa fie realizate.

Concluzionand, pentru ca un proiect de constructii sa fie construit cu respectarea parametrilor de calitate, a bugetului si a termenului de executie stabilit este necesar un management profesionist al operatiilor care se deruleaza pe santier, realizat de companii specializate.

Write a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *