Content Image

Ce este certificatul de performanta energetica (CPE)?

Este un document elaborat conform metodologiei de calcul al performantei energetice a cladirilor prin care este indicata performanta energetica a unei cladiri sau a unei unitati de cladire si care cuprinde date cu privire la consumurile de energie in cladiri si care, dupa caz, poate fi insotit de recomandari de reducere a acestora. (Legea 159/2013).
Certificatul de performanta energetica se elaboreaza si se elibereaza de catre auditorul energetic pentru cladiri, la solicitarea investitorului/proprietarului/administratorului cladirii/unitatii de cladire.
CPE are un termen de valabilitate de 10 ani de la data emiterii (daca nu se efectueaza lucrari de renovare majore care modifica consumurile energetice ale cladirii); renovare majora reprezinta lucrarile efectuate la anvelopa cladirii si/sau sistemele tehnice ale acesteia, ale caror costuri depasesc 25% din valoarea de impozitare a cladirii, exclusiv valoarea terenului pe care este amplasata cladirea.
Se acorda pentru cladiri sau unitati de cladiri (apartamente, scari/tronsoane de bloc).

Cand se elaboreaza CPE?

• Pentru cladiri care se construiesc, si anume cladiri pentru care autorizatia de construire a fost emisa dupa date de 1 ianuarie 2007;
• Cladiri care se vand;
• Cladiri care se inchiriaza;
• Cladiri care sunt supuse renovarilor majore
• Cladiri care se reabiliteaza:

    - CPE corespunzator starii initiale
    - CPE dupa reabilitare

 

https://certificatenergetic.construelo.ro